Перейти к содержимому

Добро пожаловать на Balto-Slavica, форум о Восточной Европе.
Зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем нашим функциям. Зарегистрировавшись, вы сможете создавать темы, отвечать в существующих темах, получить доступ к другим разделам и многое другое. Это сообщение исчезнет после входа.
Войти Создать учётную запись
Фотография

Мовне питання

• Эта тема закрыта Тема закрыта
39 ответов в этой теме

Голосование: Ви підтримуєте новий мовний законопроект? (18 пользователей проголосовало)

Увага! Питання лише для громадян України.

1. Так, підтримую законопроект. (4 голосов [22.22%])

Соотношение ответов: 22.22%

2. Ні, не підтримую законопроект. (9 голосов [50.00%])

Соотношение ответов: 50.00%

3. А мені байдуже. (5 голосов [27.78%])

Соотношение ответов: 27.78%

Голосовать

киевлянин

киевлянин

Старожил

• Пользователи
  • PipPipPipPip
  • 4 366 сообщений
  • Национальность:украинец, русский, чех, поляк
  • Фенотип: горид
  • Вероисповедание:православный
Цитата
Треба щоб було більше ніж 10% росіян, чи іншої нацменшини.

Не можу погодитися, дивіться уривок із закону

Цитата
Стаття 7. Регіональні мови або мови меншин України

2. У контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин до регіональних мов або мов меншин України, до яких застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, що передбачені у цьому Законі, віднесені мови: російська, білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська, кримчацька.

3. До кожної мови, визначеної у частині другої цієї статті, застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, що передбачені у цьому Законі, за умови якщо кількість осіб, - носіїв регіональної мови, що проживають на території, на якій поширена ця мова, складає 10 відсотків і більше чисельності її населення.

Інша річ, що ці студенти можуть не мати реєстрацію у Львові і не відноситися до місцевих мешканців. Більше того, рішення приймається місцевою радою у разі збору підписів 10 %, див. закон, та сама ст. 7:

Цитата
За рішенням місцевої ради в окремих випадках, з урахуванням конкретної ситуації такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якої складає менше 10 відсотків населення відповідної території.

У разі збору підписів понад 10 відсотків осіб, які мешкають на певній території місцева рада зобов'язана прийняти відповідне рішення протягом 30 днів з моменту надходження підписних листів. Дії, або бездіяльність місцевої ради може бути оскаржена до суду в порядку адміністративного судочинства.

Наприклад, Київ є окремою адміністративно-територіальною одиницею і лише у випадку, якщо кияни збируть 10% підписів, це питання ще буде розглядатися радою. Навіть у здебільшого російськомовному Києві це мало кому потрібно і наврядчи колись зможуть зібрати таку кількість бажаючих серед зареєстрованих в Києві.

Сообщение изменено: киевлянин, 10 Июль 2012 - 09:45.

http://anthrohistory.ipb.su

Український форум iсторiї та антропологiї

lana

lana

Ветеран

• Супермодераторы
  • PipPipPipPipPip
  • 8 381 сообщений
  • Национальность:русская
  • Фенотип: норд-иранид
  • Y-ДНК:I2a1b
  • Вероисповедание:Православная
А якщо це, скажімо, мова греків Приазов'я? Є ж територіальні одиниці, де проживають виключно греки.

киевлянин

киевлянин

Старожил

• Пользователи
  • PipPipPipPip
  • 4 366 сообщений
І яким чином державні органи допоможуть їм при зверненні? Хто зрозуміє їх мову і буде відповідати нею, який механізм реалізації цього права? Зрозуміло, що все це підлаштовано під російську.

Сообщение изменено: киевлянин, 10 Июль 2012 - 11:08.

Брут

Брут

Ветеран

• Пользователи
  • PipPipPipPipPip
  • 5 299 сообщений
  • Национальность:...
  • Фенотип: ...
Цитата(lana @ 10.7.2012, 13:45) (смотреть оригинал)
А якщо це, скажімо, мова греків Приазов'я? Є ж територіальні одиниці, де проживають виключно греки.

Цитата
У контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин до регіональних мов або мов меншин України, до яких застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, що передбачені у цьому Законі, віднесені мови: російська, білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська, кримчацька.

Брут

Брут

Ветеран

• Пользователи
  • PipPipPipPipPip
  • 5 299 сообщений
Цитата(киевлянин @ 10.7.2012, 12:40) (смотреть оригинал)
Інша річ, що ці студенти можуть не мати реєстрацію у Львові і не відноситися до місцевих мешканців. Більше того, рішення приймається місцевою радою у разі збору підписів 10 %, див. закон, та сама ст. 7:

Я якраз говорив не про студентів, а про дорослих людей. Згідно з переписом 2001 року у Львові етнічних росіян 8,8%, а нині значно збільшилася частка євреїв (зрозуміло, переважно російськомовних). Як вони проголосують - невідомо.

киевлянин

киевлянин

Старожил

• Пользователи
  • PipPipPipPip
  • 4 366 сообщений
Цитата
Я якраз говорив не про студентів, а про дорослих людей. Згідно з переписом 2001 року у Львові етнічних росіян 8,8%, а нині значно збільшилася частка євреїв (зрозуміло, переважно російськомовних). Як вони проголосують - невідомо.
Справа в тому, що росіян багато і в Києві, але в більшості своїй за всіма політичними тенденціями вони продовжують загальний тренд щодо киян-українців та інших нацональнстей. В тому числі, багато з них вже не будуть відображені на наступному переписі, тому що самі бажають записуватися українцями.

Я вже не кажу про росіян-львівян, декількох з них я знав чи знаю особисто, там нема нічого спільного як із країною Росією, так і з боротьбою за права російської мови та ін. Ті, хто пожив у Львові декілька років і переїхали до Києва, просто мають деякий патріотичний нахил, а ті, хто там виріс і постійно жив - здебільшого просто нічим не відрізняються у поглядах від інших галичан.

Сообщение изменено: киевлянин, 10 Июль 2012 - 12:48.

Брут

Брут

Ветеран

• Пользователи
  • PipPipPipPipPip
  • 5 299 сообщений
Цитата(киевлянин @ 10.7.2012, 15:46) (смотреть оригинал)
Справа в тому, що росіян багато і в Києві, але в більшості своїй за всіма політичними тенденціями вони продовжують загальний тренд щодо киян-українців та інших нацональнстей. В тому числі, багато з них вже не будуть відображені на наступному переписі, тому що самі бажають записуватися українцями.

Я вже не кажу про росіян-львівян, декількох з них я знав чи знаю особисто, там нема нічого спільного як із країною Росією, так і з боротьбою за права російської мови та ін. Ті, хто пожив у Львові декілька років і переїхали до Києва, просто мають деякий патріотичний нахил, а ті, хто там виріс і постійно жив - здебільшого просто нічим не відрізняються у поглядах від інших галичан.

Не можу нічого сказати напевне. З іншої сторони у Львові саме багато росіян - бувших кгбістів, військових, партпрацівників і тп - тобто в свій час представляючих силові і політичні структури радянської влади - на відміну від більш східних областей, де основна маса - звичайні робітники, селяни, вчителі, лікарі і тп.

киевлянин

киевлянин

Старожил

• Пользователи
  • PipPipPipPip
  • 4 366 сообщений
Цитата(Брут @ 10.7.2012, 16:34) (смотреть оригинал)
Не можу нічого сказати напевне. З іншої сторони у Львові саме багато росіян - бувших кгбістів, військових, партпрацівників і тп - тобто в свій час представляючих силові і політичні структури радянської влади - на відміну від більш східних областей, де основна маса - звичайні робітники, селяни, вчителі, лікарі і тп.
там все одно молодь вихована в інших ідеалах, та й люди старшого віку жили в зовсім іншому середовищі вже понад двадцать років...

Indiana Jones

Indiana Jones

Учредитель

• Супермодераторы
  • PipPipPipPipPip
  • 11 669 сообщений
  • Национальность:Гето-дак
  • Фенотип: средизем. + +палеоевропеоид
  • Вероисповедание:Пантеизм
Позиція російських націоналістів щодо мовної "проблеми" в Україні...

http://forum.dpni.or...ead.php?t=45131

...як на мене, дуже слушні думки.

Брут

Брут

Ветеран

• Пользователи
  • PipPipPipPipPip
  • 5 299 сообщений
Цитата(Indiana Jones @ 11.7.2012, 13:05) (смотреть оригинал)
...як на мене, дуже слушні думки.

Тим більше враховуючи той факт, що нині в Москві більший відсоток не володіючих російською мовою, ніж в Західній Україні.

Посетителей, читающих эту тему: 1

0 пользователей, 1 гостей, 0 анонимных пользователей