Перейти к содержимому

Добро пожаловать на Balto-Slavica, форум о Восточной Европе.
Зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем нашим функциям. Зарегистрировавшись, вы сможете создавать темы, отвечать в существующих темах, получить доступ к другим разделам и многое другое. Это сообщение исчезнет после входа.
Войти Создать учётную запись
Фотография

Українська мова

• Пожалуйста, авторизуйтесь, чтобы ответить
109 ответов в этой теме

Брут

Брут

Ветеран

• Пользователи
  • PipPipPipPipPip
  • 5 299 сообщений
  • Национальность:...
  • Фенотип: ...
Цитата(Маджус @ 9.12.2013, 13:30) (смотреть оригинал)
Я не могу говорить о других регионах, но почти 11%, назвавших украинскийродным на Донбассе, не вызывают доверия. Может при опросе люди считали, что если они украинцы, то и родным языком нужно записывать украинский...

Думаю, если это не крупные города, то там побольше будет украиноязычных.

Цитата
В четырех районах Луганской области(Белокуракинском, Марковском, Новопсковском, Сватовском) русскому языку не будут предоставлять статус регионального

По данным Луганского областного совета, решение о мерах по реализации закона "Об основах государственной языковой политики" в данных районах не будет принято, поскольку русский язык считают родным менее 10% жителей, передает УНИАН.

http://news-w.com/62.../n/62710-21952/

Естесственно, не думаю, что говорят на чистейшем украинском, скорее суржик, но все-же.

Сообщение изменено: Брут, 09 Декабрь 2013 - 12:15.

Маджус

Маджус

Старожил

• Пользователи
  • PipPipPipPip
  • 3 698 сообщений
  • Национальность:русский
  • Фенотип: ???
  • Y-ДНК:I2a2a1c1a
  • мтДНК:T2a1a
  • Вероисповедание:православный
Цитата(Брут @ 9.12.2013, 16:14) (смотреть оригинал)
Думаю, если это не крупные города, то там побольше будет украиноязычных.

Естесственно, не думаю, что говорят на чистейшем украинском, скорее суржик, но все-же.

У меня жена училась в селе, в украинской школе.. Первые несколько классов, потом после многочисленных обращений местных школу сделали русскоязычной. При этом в селе говорили 50/50 на русском и суржике, но нужно понимать что даже суржик не тот что на Полтавщине или Подолье.
Да и сельского населения в Донецкой области всего 9%, при том что и греческие села и русские есть.
Что до статистики, то вот какая еще штука:
" По данным переписи 2001 года, 74,9% населения области назвали родным русский язык. По сравнению с предыдущей переписью населения 1989 года этот показатель возрос на 7,2 процентных пункта, несмотря на сокращение доли лиц, считающих себя этническими русскими."

Ну то есть то, о чем я говорил выше - просто часть украинцев посчитало, что если они украинцы, то и родной язык для них - украинский(что в общем-то тоже правда), хотя и общаются по-русски.

Брут

Брут

Ветеран

• Пользователи
  • PipPipPipPipPip
  • 5 299 сообщений
Цитата
Але, Ви, як завжди ідеалізуєте, а на фоні тотального занепаду та дискримінації україньскої мови , о котрій ми часто чули, ці дані виглядають не так вже і погано

На рахунок занепаду - є факти, статистика, і кожна людина сама вирішить, чи був занепад, чи ні. Краще порівняти ситуацію столітньої давності з нинішньою:

Цитата
Багато людей і не хотіли, щоб їх діти доставали освіту на україньскій мові, і це не говорить о тим, що їм не давали.

По-перше, нікого не питали (згадайте того ж Олексу Гірника). По-друге, якщо були такі люди, що не хотіли - то чи є це нормальним, коли людина добровільно відмовляється від мови, якою розмовляла вона і її предки протягом багатьюх століть? Значить були обєктивні, а не субєктивні обставини. Мова йде саме про етнічних українців, а не про росіян та інші націоналїності, для яких російська мова могла бути рідною.
Цитата
Тай ще, Ви, говорите о вузах та підприємствах, але навіть коли я вчився в школі, до україньсткої мови вносили "поправки". А що говорити, про профільні підприємства та вузи, коли по просту не було, термінології україньської, и видно було, що багато термінів в мові, як і мову саму треба довершувати.

Можу сказати, що українська термінологія в вишах (та й усіх інших навчальних закладах) повністю розроблена, починаючи від гуманітарних , і закінчуючи технічними та природничими науками.

Yarilo

Yarilo

Постоянный участник

• Пользователи
  • PipPipPip
  • 1 247 сообщений
  • Национальность:украинец
  • Фенотип: понтид
  • Y-ДНК:.
  • мтДНК:.
  • Вероисповедание:.
Цитата(Брут @ 9.12.2013, 15:31) (смотреть оригинал)
На рахунок занепаду - є факти, статистика, і кожна людина сама вирішить, чи був занепад, чи ні. Краще порівняти ситуацію столітньої давності з нинішньою:

По-перше, нікого не питали (згадайте того ж Олексу Гірника). По-друге, якщо були такі люди, що не хотіли - то чи є це нормальним, коли людина добровільно відмовляється від мови, якою розмовляла вона і її предки протягом багатьюх століть? Значить були обєктивні, а не субєктивні обставини. Мова йде саме про етнічних українців, а не про росіян та інші націоналїності, для яких російська мова могла бути рідною.

Можу сказати, що українська термінологія в вишах (та й усіх інших навчальних закладах) повністю розроблена, починаючи від гуманітарних , і закінчуючи технічними та природничими науками.

Брут, не можу сперечатися з статистикою, але скажу вам одне, маю фотографію де, в 60 роках, біля школи стоять мій дід и бабуся, а це було в Запорожжі, на табличці назва школи була українською мовою. Це там, де зараз по західному "москалі" живуть, і люди тоді були прості, мажорів не було, всі вони з села вийшли, навряд чи було, та я і не чув, щоб у них були розмови на тему "фу він розмовляє українською", та і не чув щоб їм забороняли спілкуватися. А Ваша статистика показує стан укр мови в Імперіі, не погано, що можу сказати.

Ви знаете питали чи не питали? Я Вам кажу за 90 роки точно, питали всіх і була можливість навчатися на україньский мові, сам вчився, та знаю. Багато не хотіли, та попрошу Вас не міряти україньськість тілько однією мовою, маєму складну історію та ситуацію. А чистим україньцям і україномовним фору можем дати, будьте покойні ). Вже все розроблено, бо маємо 20 років незалежності, але вже майже всюди и викладають на україньскій мові, станом на 90 роки мова потребувала багато коректування.

Сообщение изменено: Yarilo, 10 Декабрь 2013 - 14:46.

Любите друг друга

Брут

Брут

Ветеран

• Пользователи
  • PipPipPipPipPip
  • 5 299 сообщений
Цитата(Маджус @ 9.12.2013, 14:24) (смотреть оригинал)
Что до статистики, то вот какая еще штука:
" По данным переписи 2001 года, 74,9% населения области назвали родным русский язык. По сравнению с предыдущей переписью населения 1989 года этот показатель возрос на 7,2 процентных пункта, несмотря на сокращение доли лиц, считающих себя этническими русскими."

А может он действительно возрос?

Брут

Брут

Ветеран

• Пользователи
  • PipPipPipPipPip
  • 5 299 сообщений
Цитата
Брут, не можу спречатися з статистикою, але скажу вам одне, маю фотографію де, в 60 роках, біля школи стоять мій дід и бабуся, а це було в Запорожжі, на табличці назва школи була україньською мовою.

Так ніхто і не говорить, що в УРСР були одні російські школи, вищенаведені мною карти, якщо поглянути на Запоріжжя, це ілюструють. З другої сторони, я думаю, зрозуміло, що те, що значна частина етнічних українців (в основному за останні десятиліття існування СРСР) втратила рідну мову - теж вказує на певні проблеми.
Цитата
А Ваша статистика показує стан укр мови в Імперіі, не погано, що можу сказати.

Що саме непогано?

Цитата
Ви знаете питали чи не питали? Я Вам кажу за 90 роки точно, питали всіх і була можливість навчатися на україньский мові

Ну, в 90-их, може, й питали - тому і значно зросла кількість україномовних шкіл. А мої карти ілюстрували тенденції саме кінця епохи СРСР, а не незалежності.

lana

lana

Ветеран

• Супермодераторы
  • PipPipPipPipPip
  • 8 381 сообщений
  • Национальность:русская
  • Фенотип: норд-иранид
  • Y-ДНК:I2a1b
  • Вероисповедание:Православная
Українці, а не знаєте, як пишеться слово "український".
Ганьба!

Брут

Брут

Ветеран

• Пользователи
  • PipPipPipPipPip
  • 5 299 сообщений
Цитата(Yarilo @ 9.12.2013, 16:56) (смотреть оригинал)
будьте покойні ).

Це погроза? ag.gif

Маджус

Маджус

Старожил

• Пользователи
  • PipPipPipPip
  • 3 698 сообщений
Цитата(Брут @ 9.12.2013, 19:08) (смотреть оригинал)
А может он действительно возрос?

Да ну... За десять лет независимости, когда украинский внедрялся и в школьную систему и в управленческую? Не возрос, не уменьшился ИМХО, все осталось на том же уровне.

Маджус

Маджус

Старожил

• Пользователи
  • PipPipPipPip
  • 3 698 сообщений
Цитата(Брут @ 9.12.2013, 19:22) (смотреть оригинал)
Ну, в 90-их, може, й питали - тому і значно зросла кількість україномовних шкіл. А мої карти ілюстрували тенденції саме кінця епохи СРСР, а не незалежності.

Ну вы ж сами наверное в это не верите.. Мою школу например, в небольшом стопроцентно русскоязычном шахтерском городке предложили на выбор либо закрыть(старая она) или перевести на украинский, ну сами понимаете какой выбор сделали учителя и родители.

lana

lana

Ветеран

• Супермодераторы
  • PipPipPipPipPip
  • 8 381 сообщений
В українському розділі розмовляємо українською!

Yarilo

Yarilo

Постоянный участник

• Пользователи
  • PipPipPip
  • 1 247 сообщений
Цитата(lana @ 9.12.2013, 20:01) (смотреть оригинал)
Українці, а не знаєте, як пишеться слово "український".
Ганьба!

Мати, ну шо Ви опять начинаэте? В тому і лихо, що один к одному чіпляється, що ЗА текстом, хоч і з помилками, не бачите. ГАНЬБА! Куди має йти молодий українець та українка? Нікуди, бо всюди осудять, всюди...Свої і судять, хоча такі самі.

Сообщение изменено: Yarilo, 10 Декабрь 2013 - 14:58.

Любите друг друга

Yarilo

Yarilo

Постоянный участник

• Пользователи
  • PipPipPip
  • 1 247 сообщений
Цитата(Брут @ 9.12.2013, 18:22) (смотреть оригинал)
Так ніхто і не говорить, що в УРСР були одні російські школи, вищенаведені мною карти, якщо поглянути на Запоріжжя, це ілюструють. З другої сторони, я думаю, зрозуміло, що те, що значна частина етнічних українців (в основному за останні десятиліття існування СРСР) втратила рідну мову - теж вказує на певні проблеми.

Люди втратили дущі, а Ви все про мову.

Що саме непогано?

україномовна більшість

І що ви побачили в тих тенденціях? Так з кінцем 19ст поч.20 не зрівняти, але маємо однаково україНську більшість.

Сообщение изменено: Yarilo, 10 Декабрь 2013 - 14:54.

Любите друг друга

Yarilo

Yarilo

Постоянный участник

• Пользователи
  • PipPipPip
  • 1 247 сообщений
Цитата(Брут @ 9.12.2013, 23:27) (смотреть оригинал)
Це погроза? ag.gif

Поезія )
Любите друг друга

lana

lana

Ветеран

• Супермодераторы
  • PipPipPipPipPip
  • 8 381 сообщений
Цитата(Yarilo @ 10.12.2013, 17:45) (смотреть оригинал)
Мати, ну шо Ви опять начинаэте?

Краще написати так: мамо, ви мене лякаєте...))))

lana

lana

Ветеран

• Супермодераторы
  • PipPipPipPipPip
  • 8 381 сообщений
Яку мову обрали абітурієнти для написання ЗНО в 2013 році:

aslobodyan

aslobodyan

Новичок

• Пользователи
  • Pip
  • 11 сообщений
  • Национальность:Українець
  • Вероисповедание:христианство
Якщо порівнювати українську та російську, то логічно було б заглянути в історію формування самої України і Росії ... а вже з історії чітко видно, що є чиїм походженням, а отже і суржиком.

Проведу невеличкий екскурс ... Що таке Росія? Звідки вона взагалі взялася?

Справа в тому, що у київського князя Володимира Мономаха було чимало дітей та внуків, кожному з яких він заповідав по окремому князівству. Так своєму синові Юрію Долгорукому він заповів Суздальське князівство на півночі (теперішня Росія). Справа в тому, що в ті часи, нащадкам великого князя київського мало було бути просто князем, бо найповажнішим і найавторитетнішим вважався саме київський князь (ним мав бути завжди найстарший син попереднього князя). Інші ж князі вважали, що вони теж нічим не гірші за старшого, тому і собі не раза нападали на Київ, щоб посидіти на київському престолі. Так постійні міжусобицькі війни фактично згубили цілу найвеличнішу Київську державу.

Тепер повернемось до Юрія Долгорукого. Юрко теж не став винятком, тому й сам не раз нападав на Київ ... однак утвердитись в Києві йому так жодного разу і не вдавалося. Тому він займався тим, що тримався осторонь міжусобиць своїх братів і збільшував чисельність своїх військ тим, що захвачував і приєднював до себе всі племена, що розташовувалися на схід він Суздаля. Коли на престол Суздальського князівства зійшов Юрків син Андрій Боголюбський, він теж, як і його батько, хотів підкорити собі Київ, однак князювати в Києві він не мав наміру. Тому він захватив Київ, вщент його розбив, пограбував все, що тільки міг довести на північ, а що вже не міг вивозити - палив. Так, Суздальське князівство одного разу, стало величнішим за київський престол, бо Боголюбський навіть ікони з церков вивозив на північ, а самі церкви палив. Дуже великої шкоди завдав Мономахів онук Києву, він фактично зруйнував велику і наймогутнішу державу.

Після такого краху київська держава так більше ніколи і не відроджувалася ... були ще чималі злети іншого Мономахового внука Ростислава (якщо не помиляюсь), котрий утвердився в Галицькім князівстві, але це вже інша історія. Андрій Боголюбський, котрого проклинала вся Русь, став авторитетним князем на півночі. Він, а потім його нащадки захвачували інші племена на схід від себе, котрі навіть близько не були слов'янського походження. Відповідно їхня мова з кожним днем мінялася, поганішала, робилася, як то кажуть "смесью бульдога с носорогом". Мінялася й культура, звичаї тощо. Наші ж українські звичаї, традиції, культура, мова не померли. Вони існували й надалі і існують по сьогоднішній день.

Пізніше нас нищили російські більшовики (вбивали, вивозили на соловки, морили голодоморами) .... нашу культуру нищили, як тільки могли, але вона не вмерла, не зів'яла. Нам забороняли спілкуватися українською, але ми й до сьогоднішнього дня спілкуємось. Що тільки не вигадували наші північні сусіди, щоб стерти з лиця землі згадку про величну Київську державу, навіть проводили примусову русифікацію, міняючи українські прізвища на російські (так, наприклад, Петренко ставав Петровим, Крошко - Крошковим, Горошенко - Горохов тощо).

З часів Київської держави пройшло уже не одне століття, але наші російьскі сусіди і по сьогоднішній день переписують історію, гноблять наш український народ і сіють пропаганду про те, що російська мова - це оригінальна старослов'янська мова, а українську дискредитовують різними хитрощами та підступами. Бо вони знають, що тільки тоді їхня мова стане єдиною і такою, якою б вони її хотіли бачити, коли пропаде з лиця землі наша, рідна, українська .... тобто ніколи. І я впевнений, що вони ще довго не вгомоняться зі своїм російським суржиком, одначе, вони ніколи не заставлять нас забути нашу солов'їну та милозвучну українську мову.
Українська вишиванка - сайт для тих, хто шанує, поважає і любить свою Україну, адже на сайті зосереджені українська історія, культура, звичаї, традиції, усна народна творчість (народний гумор, колядки, щедрівки, вінчування) та багато інших цікавих матеріалів.
Наші українські новини - українські новини у сфері політики, економіки, культури, спорту та інформаційних технологій, а також завжди свіжі події світу.
Здоровий спосіб життя - якщо ти прихильник здорової нації.

makc

makc

Ушел на пенсию

• Пользователи
  • PipPipPipPip
  • 3 085 сообщений
  • Национальность:~ : {
  • Фенотип: горид
  • Y-ДНК:R1a1a
  • Вероисповедание:Православие
Сюжет про то, как мову хранили с палеолита, пока "російьскі" большевики не пришли уже никого не цепляет dolf_ru_855.gif ( IMDB 0,0). А по поводу конкретно языкового вопроса ответ лежит в сравнении древнерусского( известного ДОКУМЕНТАЛЬНО, а не на основе сетевого фентези) с современными восточнославянскими.

aslobodyan

aslobodyan

Новичок

• Пользователи
  • Pip
  • 11 сообщений
  • Вероисповедание:христианство
Цитата(makc @ 28.7.2014, 21:26) (смотреть оригинал)
Сюжет про то, как мову хранили с палеолита, пока "російьскі" большевики не пришли уже никого не цепляет ...

Ви, Максе, це далеко не всі.
Українська вишиванка - сайт для тих, хто шанує, поважає і любить свою Україну, адже на сайті зосереджені українська історія, культура, звичаї, традиції, усна народна творчість (народний гумор, колядки, щедрівки, вінчування) та багато інших цікавих матеріалів.
Наші українські новини - українські новини у сфері політики, економіки, культури, спорту та інформаційних технологій, а також завжди свіжі події світу.
Здоровий спосіб життя - якщо ти прихильник здорової нації.

КОВАЛЬ ЛЮДОТА

КОВАЛЬ ЛЮДОТА

Постоянный участник

• Пользователи
  • PipPipPip
  • 1 032 сообщений
  • Вероисповедание:Православний

У цьому відео цікаво про історію мови, а саме про звуки, які вже давно зникли, але досі продовжують впливати на нашу мову.

• "Спасибо" сказали: Брут

Посетителей, читающих эту тему: 0

0 пользователей, 0 гостей, 0 анонимных пользователей