Например?
Сегашно време -
НастоящееГлаголно време изразява действие, което се извършва в момента на говоренето
ходя, ходиш, ходи, ходим, ходите, ходят
Минало свършено време -
Прошедшее законченоехо̀дих, хо̀ди, хо̀ди, хо̀дихме, хо̀дихте, хо̀диха
Минало несвършено време -
Прошедшее незаконченоехо̀дех, хо̀деше, хо̀деше, хо̀дехме, хо̀дехте, хо̀деха
Минало неопределено време -
Прошедшее неопределенноеходил съм, ходил си, ходил е, ходили сме, ходили сте, ходили са
Минало предварително време -
Прошедшее предварительноебях хо̀дил, беше хо̀дил, беше хо̀дил, бяхме хо̀дили, бяхте хо̀дили, бяха хо̀дили
Минало предварително време означава минало действие, което е извършено преди друго минало действие (или преди определен минал момент) . В миналия момент, за който се говори, се проявява резултатът от извършеното действие.
Бъдеще време -
Будущеедействието се извършва в бъдеще
ще хо̀дя, ще хо̀диш, ще хо̀ди, ще хо̀дим, ще хо̀дите, ще хо̀дят
няма да хо̀дя, няма да хо̀диш, няма да хо̀ди, няма да хо̀дим, няма да хо̀дите, няма да хо̀дят
Бъдеще предварително време -
Будущее предватительноеще съм хо̀дил(а), ще си хо̀дил(а), ще е хо̀дил(а), ще сме хо̀дили, ще сте хо̀дили, ще са хо̀дили
няма да съм хо̀дил(а), няма да си хо̀дил(а), няма да е хо̀дил(а), няма да сме хо̀дили, няма да сте хо̀дили, няма да са хо̀дили
Бъдеще време в миналото -
Будущее время в прошлоещях да хо̀дя, щеше да хо̀диш, щеше да хо̀ди, щяхме да хо̀дим, щяхте да хо̀дите, щяха да хо̀дят
нямаше да хо̀дя, нямаше да хо̀дѝш, нямаше да хо̀ди, нямаше да хо̀дим, нямаше да хо̀дите, нямаше да хо̀дят'
Бъдеще предварително време в миналото -
Будущее предварительное время в прошлоещях да съм хо̀дил, щеше да си хо̀дил, щеше да е хо̀дил, щяхме да сме хо̀дили, щяхте да сте хо̀дили, щяха да са хо̀дили
Бъдеще неопределено време -
Будущее неопределенное(от типа писа ще), което по-късно е премахнато поради липсата на каквато и да е употреба в съвременния книжовен език.
Падежи в староболгарский и в сербохърватски - семж (именителний, родителний, дателний, винителний, творителний, местний, звателний. Современний болгарски язьик - аналитичний - он сохранил только фрагменти из синтетичний староболгарский, главно в местоименная система (напр. него, нея, го, я и под.), как и в некоторие архаичние форм, которие по произход являются старие падежние форми
(тичешком, лежешката). Падежная флексия разложилась постепенно в периоде XII – XIV в.