Пропоную топ-п'ятірку церков, створених у стилі українського бароко. (Ну, топ-п'ятірка, це умовно, звичайно. Усі ці храми чудові)

№5. Свято-Миколаївський собор у Ніжині, Чернігівська обл. Раннє українське бароко, 1660-і роки. Храм збудовано козаками Ніженського полка на гроші братів Золотаренків. Частину грошей на будівництво заповіла ніжинська міщанка Васса Копачовчиха (сподобалось мені це наймення - Копачовчиха)

№ 4. Катерининська церква в Чернігові. Збудована на залишках храма часів Київської Русі в пам'ять про героїзм козаків Чернігівського полка під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 р.

№ 3. Спасо-Преображенський собор у місті Ізюм Харківської області. 1684. Сподобався мені своєю особливою красою.

Друге місце у моїй топ-п'ятірці посів головний соборний храм Києво-Печерської лаври - Успенський собор, усипальниця київських князів. Закладений у 1073 році на гроші Святослава ІІ Ярославича. Багато разів був зруйнований (монголами хана Батия, кримськими татарами хана Менглі-Гірея, у 1941 році фашистами). Після сильної пожежі (1718) був відбудований у 1729 році в стилі українського бароко.

Ну і нарешті, перше місце я віддаю цьому козацькому храмові. Це Троїцький собор у місті Новомосковськ Дніпропетровської області. Унікальний дерев'яний дев'ятикупольний храм, збудований на кошти запорозьких козаків у 1775 - 1778 рр. За легендою, споруду зведено без жодного цвяха. Цей храм увіковічив у своєму романі "Собор" Олесь Гончар.